raid kurtarma,
Raid diskler arasında veri kopyalama veya paylaşımı için birden fazla sabit diski kullanarak yapılan veri depolama tasarısıdır. RAID yapılarının bir bölümünü birbirlerine ayaklarından bağlanmış dağcılara benzetebiliriz. İçlerinden biri yürüyemez durumda olduğunda diğerlerinin ilerlemesini engelleyebilir veya durmasına sebeb olur. Ancak doğru RAID tercih edilirse verileriniz doğal akışında kendiliğinden yedeklenir. Tek diske göre, RAID sistemlerin farkı, veri bütünlüğünü, hata toleransını, iş çıkarma yeteneğini ve toplam disk kapasitesini artırmasıdır. Özgün olarak disk kapasitesini artırmakla beraber disk performansını da yükseltmesi ve verileri eş zamanlı olarak yedeklemeyi sağlayabilir.
Raid Disk Veri Kurtarma
Sorunlu RAID disklerdeki verilerinizi, alanında uzman ekibimizle raid kurtarma kurtarma çalışmaları yapmaktayız.
RAID 0 KURTARMA ( RAID 0 HAKKINDA GENEL BİLGİ )
RAID 0 sadece performans için üretilmiş teknolojidir.En az 2 disk ile oluşturulur. Sabit disklerden biri başarısız olursa tüm veriler kaybolur. Güvenliğin önemli olduğu sunucularda genellikle RAID 0 kullanılmamasının nedeni budur.
RAID 1 KURTARMA ( RAID 1 HAKKINDA GENEL BİLGİ )
RAID 1′de yapı çok farklıdır.Yine en az 2 disk ile oluşturulan bu yapıda RAID kartına gelen tüm data iki diskede aynı şekilde yazılır.Bu işleme Mirroring’te denilir.Bir arıza verdiğinde diğer disk problem olmamış gibi işlemlere devam eder.Kapasite anlamında da tek disk kapasitesi elde edilir.
RAID 2 KURTARMA ( RAID 2 HAKKINDA GENEL BİLGİ )
En az 14 disk ile yapılır.. hem maliyet , hem de kullanış açısından tercih edilmemektedir. 14 diskli yapıda toplam kapasitenin %71′i 39′lu diskli yapıda toplam kapasitenin %82′si kullanılır.
RAID 3 KURTARMA ( RAID 3 HAKKINDA GENEL BİLGİ )
Bu yapı en az 3 disk ile oluşturulur. Disklerden biri arızalanırsa veri kaybı yaşanmaz. Veriler parite diski hariç; tüuml;m disklere dağıtılır.Bu yapıda tekbir parite diski bulunduğu için erişim hızı çok yüksektir. RAID 2 gibi RAID 3 te günümüzde kullanılmamaktadır.
RAID 4 KURTARMA ( RAID 4 HAKKINDA GENEL BİLGİ )
Bir disk başarısız olsa bile verileri içeren Mantıksal Sürücü kullanılabilir.Takılı kapasite ile kullanılabilir kapasite oranının çok iyi olması nedeniyle genellikle veri depolama amaçlı büyük sistemlerde kullanılır. Artıklık bilgisini hesaplamak gerektiğinden yazma performansı sınırlıdır ve buda RAİD 4 ün dezavantajıdır.
RAID 5 KURTARMA ( RAID 5 HAKKINDA GENEL BİLGİ )
Günümüzde en çok kullanılan ve en popüler yapı RAID 5′tir . Enaz 3 disk ile oluşturulur.Parite bilgisi tüm disklere dağıtılır.Yani tüm disklerde hem veri hem parite bilgisi bulunur.Veriler disklere yazılmadan önce RAID kart üzerinde parçalara ayrılır ve parite bilgisi ile birlikte disklere yazılırlar. Yüksek kullanılabilirlik ve bir disk başarısız olsa bile verileri içeren Mantıksal Sürücü kullanılabilir olması avantajıdır.Ayrıca disk kapasitesini çok iyi biçimde kullanmanızı sağlar (n diskten oluşan bir dizide veri depolaması için n-1 disk kullanılır) Artıklık bilgisini hesaplamak gerektiğinden yazma performansı sınırlıdır buda RAID 5 in dezavantajıdır.Takılı kapasite ile kullanılabilir kapasite oranının çok iyi olması nedeniyle genellikle veri depolama amaçlı büyük sistemlerde kullanılır.
RAID 6 KURTARMA ( RAID 6 HAKKINDA GENEL BİLGİ )
RAID 6 enaz 4 disk ile yapılır. Bu yapıda RAID 5 gibi dağıtılmış pariteler kullanır .Okuma hızı oldukça iyidir. Ama yazma hızı çift parite tutasından dolayı RAID 5′e göre kötüdür. RAID 6 bu yapıyı destekleyen bir donanım ile yapılabilinir.
RAID 10 KURTARMA ( RAID 10 HAKKINDA GENEL BİLGİ )
RAID 10, RAID 0 (Performans) ile RAID 1′in (Veri Güvenliği) bileşimidir. RAID 4 ve RAID 5′ten farklı olarak, eşlik bilgilerinin hesaplanması gerekmez. RAID 10 disk dizileri iyi bir performans ve veri güvenliği sunar. RAID 0′da olduğu gibi, en iyi performans, sıralı yüklerde elde edilir. RAID 1′e benzer biçimde, takılı kapasitenin %50′si artıklık için harcanır. Yüksek kullanılabilirlik, iyi bir yazma performansı ve disklerden biri başarısız olsa bile verileri içeren Mantıksal Sürücü kullanılabilir. En az dört adet olmak üzere çift sayıda disk gerektirir ve bu kapasitenin yalnızca yarısı kullanılabilir olması dez avantajıdır. Genellikle sıralı yazma performansının yüksek olması gereken ortamlarda kullanılır.
RAID 15,
RAID 15 en az 6 disk ile yapılır. 2 raid 5 yapısının RAID 1 ile birleştirilmesi ile elde edilir.En güvenli yapıdır.Yüksek güvenli dataların saklanmasında kullanılır.
RAID 50,
En az 6 adet disk ile oluşturulan bir yapıdır.2 tane Raid 5′in Raid 0 ile birleştirilmesi ile yapılır.Hem performanslı hemde güvenlidir.
RAID 51,
RAID 50 ile çok benzerdir.2 adet Raid 1 yapıyı Raid 1 ile birleştirerek üretilir.En güvenli yapılardandır.
RAID60,
En az 8 disk ile elde edilen bu yapı, 2 adet Raid 6 yapıyı Raid 0 yapısı altında birleşritilir. Çok pahallı fakat güvenilir bir raid veri kurtarma yöntemdir.
RAID 0+1,
Raid teknolojisinde performans anlamında en üst seviyede bulunan Raid yapısı budur.Disk sayısı ne kadar fazla ise performans o derecede artar.En az 4 disk ile oluşturulabili