SSD'lerde, hard diskler gibi mekanik parça bulunmadığı için gecikme oranı oldukça düşüktür. Ayrıca motorun diski döndürmesi ve disk üzerinden verinin okunup yazılması, rastgele okuma/yazma hızını da olumsuz yönde etkiler. SSD'lerde rastgele okuma/yazma hız oldukça yüksektir. Çünkü veriler elektriksel olarak depolanacak adrese doğrudan yollanır.
SSD'lerde motor ve okuyucu kafalar gibi mekanik aksam bulunmadığı içinsessiz çalışır ve daha az güç tüketir. Daha az güç tükettiği için ısı sorunu da oluşturmamaktadır. SSD'lerin avantajları hız, sessizlik ve düşük güç tüketimi ile sınırlı değil. SSD'ler mekanik hard disklere göre sarsıntılara karşı daha güvenilirler. Sarsıntı sırasında, içerisinde mekanik aksam bulunmadığı için bozulma ihtimali yok denecek kadar azdır.
SSD'nin kullanıldığı bilgisayarlar, hard disk kullanan bilgisayarlara göre çok daha hızlı bir şekilde açılırlar. Başka bir değişle kullanıcıları bezdiren işletim sisteminin hazır olma sürecini minimuma indiriyor. Böylece bilgisayarınızın açma tuşuna bastıktan kısa bir süre içinde işlemlerinizi yapabileceksiniz. Ayrıca SSD'nin kullanıldığı bilgisayarlarda programların ve oyunların açılış süreleri ve yükleme kısımları oldukça hızlanır.
SDD 'lerin artılarını maddeler halinde sıralamak gerekirse;
Mekanik parçaları olmadığı için daha sessiz.
Düşük enerji tüketimi.
Hızlı sistem başlatma özelliği.
Dosya okuma yazma hızı yüksek.
Bozulacak mekanik parça olmaması ve sarsıntılara karşı dayanıklı olması.